Dobývání Radyně 2015

Pokud jste to ještě neslyšeli, v sobotu 25. dubna 2015 nastalo zatím poslední obléhání hradu Radyně. Na stezce od Nové Plzně se kolem deváté hodiny ranní objevily více než dvě stovky pěšáků a neúprosně směřovaly k hradní bráně...

Jestli se obáváte o osud jedné z dominant Plzeňska, nervózně vyhlížíte tím směrem a zkoumáte, zda  Radyně ještě stojí, můžu vás uklidnit: Hrad při obléhání nedošel žádné úhony. Davy totiž tvořili současní a bývalí členové skautského střediska Ichthys, které tam oslavilo své 25. narozeniny. Programu se účastnili také rodinní příslušníci skautů, takže věkové složení přítomných bylo velice pestré.

Po úvodním pozdravu vedení střediska a německých hostů (Děkujeme za darovaný dort!) následovaly úkoly a hry připravené nejen pro světlušky, vlčata, skautky a skauty v lese vedle hradního parkoviště. Podle zaujatých výrazů dětských tváří soudím, že se lesní soutěže velmi líbily. Zaslouženou odměnu za splnění úkolů představoval výborný guláš servírovaný skautským cateringovým týmem do ešusů a jiných forem polního jídelního servisu. Vyvrcholením programu byla skautská poutní mše sloužená P. Didakem pod širým nebem s dominatou hradní zříceniny. Bohoslužbu zpestřilo originální káz& aacute;ní, bohatý hudební doprovod pod vedením Poutníků a řetězové čtení přímluv dětskými členy různých oddílů našeho střediska. I když středisková výprava na Radyni vzápětí skončila sestupem zpět do (Nové) Plzně či Starého Plzence, ještě dlouho poté v nás přetrvával velmi silný prožitek vzájemné sounáležitosti nejen v rámci střediska. Vždyť bylo velmi pěkné, jak se ke skautské mši pod Radyní připojovali se zvědavostí a zaujetím i náhodní kolemj(e)doucí. Děkujeme celému organizačnímu týmu za nevšedně strávený den, na který budeme rádi vzpomínat!

Ondřej Fábera, autor fotek: Pepa Krůta
publikováno ve zpravodaji Farní věstník, červen 2015


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....