Hledejme cesty XVIII

Přihlašování na letošní ročník česko-německé cyklistické výpravy, která proběhne od 28. května do 1. června 2014, bylo právě spuštěno. Hlásit se je možné na adrese www.hledejmecesty.cz, kde jsou také k dispozici další informace ohledně programu a průběhu celé akce.

Společná česko-německá jízda se koná již po osmnácté a každým rokem se setkávají čeští a němečtí účastníci, aby spolu „hledali cesty“ mezi Plzní a Regensburgem. Akce se letos uskuteční také i  jako poutní cesta na 99. německé katolické dny v Regensburgu.

Předběžný program

  • 28.5. - příjezd německých účastníků do plzně
  • 29.5. - přejezd Plzeň -> Furth im Wald
  • 30.5. - přejezd Furth im Wald -> Regensburg
  • 31.5. - programový den v Regensburgu v rámci katolických dnů
  • 1.6. - koupání v aquacentru v Řezně a návrat do Plzně

99. katolické dny v Regensburgu

Od 28. května do 1. června 2014 se konají Katolické dny již po 99., tentokrát v Řezně – srdci Bavorska. Poslední bavorský Katolický den proběhl v roce 1984 v Mnichově, v Řezně se konal naposledy v roce 1904, tedy přesně před 110 lety.

Katolické dny tak zavítají do jednoho z nejstarších měst v Německu. Málokteré německé město se může pochlubit takovým historickým dědictvím jako Řezno. Již za starých Římanů byl legionářský tábor Castra Regina jedním z nejdůležitějších strategických bodů na severní hranici římského impéria. Jako sídlo biskupů, vévodská a císařská pevnost, svobodné říšské město a domov slavných klášterů i rodů patřilo Řezno po staletí k nejvýznamějším městům Svaté říše římské. Historické centrum (nejmenší městská část „Stadtamhof“) je od roku 2006 zapsáno v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Obzvlášť důležité budou Katolické dny v Řezně pro dialog a setkání s našimi sousedy v Čechách. K dosažení dobrého a bohatého evropského sousedství je zapotřebí angažmá právě nás, křesťanů. Proto bychom na Katolické dny do Řezna chtěli zvlášť srdečně pozvat i naše české sousedy. 25 let od pokojné revoluce ve střední a východní Evropě zde budeme mít možnost se setkat a zažít společenství. Rádi bychom si společně položili otázky k budoucnosti našeho sousedství ve srůstající Evropě, slavili a modlili se. Některé části programu budou také překládány do českého jazyka. Zveme katolické hudební skupiny z Čech, aby se aktivně zapojily do programu. Těšíme se, že Vás na Katolických dnech budeme moci uvítat.

V rámci programu bude možno navštívit několik různých workshopů a akcí, program bude upřesněn. Více o něměckých katolických dnech můžete najít na www.katholikentag.de.


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....