Ohlédnutí za tábory

Během uplynulých letních měsíců uspořádalo naše středisko, které v Plzni (a v Manětíně) sdružuje křesťanské skautské oddíly, čtyři tábory. Tábořilo se naší krásné louce v údolí říčky Úhlavky a nově letos proběhl také skautský tábor rodin s dětmi. Celkem se táborů zúčastnilo více než 160 skautů a skautek a níže nabízíme i krátkou zprávu o jednom z táborů.

Pardi & Fénix jako Vikingové

Stejně jako vloni, i letos vyrazily oddíly Pardi a Fénix na společný skautský tábor u Mileva. Řada na ně vyšla na přelomu července a srpna a to s sebou neslo i povinnost celý tábor na konci zbourat. To bylo ale starostí vedoucích až po skončení tábora, a tak celé dva týdny tábora mohly nerušeně proběhnout ve znamení celotáborové hry.

Každý ze zhruba padesáti účastníků (včetně vedoucích) se po příjezdu na tábořiště proměnil na dva týdny v divokého vikingského válečníka a připojil se k jednomu ze čtyř kmenů: ke kmeni Ježků, Rysů, Jestřábů anebo Kamzíků. Spojenectví kmenů podléhalo vládě kmene Zlatého Havrana a králi Refrovi. První týden se nesl v klidnějším duchu, válečníci kromě výroby kostýmů a zbroje také např. zachraňovali posvátného jelena, bojovali o jídlo, osvobozovali královnu ze zajetí nepřátel nebo soutěžili ve vikingských hrách. Po vítězném válečném tažení se ale ukázalo, že král nedělí kořist rovným dílem, a tak se kmeny vzbouřily. V souboji muže proti muži porazil krále Refra jeho rival Grimhild a vystřídal jej na trůně. Od té chvíle směřovali bojovníci k jednomu velkému cíli, doplout do Anglie, což se jim opravdu na konci tábora podařilo. Každý den odměnil král kmeny za zásluhy v předchozím dni zlatými prsteny, které byly symbolem bohatství a moci. Nejvíce jich sesbíral kmen ježků, a stal se tak vítězem celotáborové hry.

Kromě tematicky zaměřeného programu se děti účastnily i dalších, tradičních, her a aktivit jako např. výletů do okolí, soutěží v zálesáckých dovednostech nebo všech možných sportů. Sportovní specialitou letošního tábora byl americký fotbal. Starší skauti se zúčastnili i 24-hodinové hry v okolí tábora.

Během večerních programů pak byl vyhrazen prostor pro plnění stezek skautské zdatnosti. Kromě dvou táborových ohňů proběhly i dva slavnostní slibové ohně, při nichž své sliby splnilo 7 světlušek, 4 vlčata a 3 skauti.

Ač nás možná trápily nepříjemnosti v podobě tropických veder, všudypřítomného prachu, nedostatku vody nebo přemnožených vos, nic z toho nezkazí jedinečné zážitky ze dvou týdnů mezi partou kamarádů na tom, pro mnohé z nás, nejkrásnějším místě na světě, kam se, doufejme, příští rok opět všichni natěšeně vrátíme.

Honza Votava, publikováno ve zpravodaji Farní věstník, říjen 2015


  • Pozvánka na střediskovou mši Pozvánka na střediskovou mši
     
  • Betlémské světlo Betlémské světlo
    Naše středisko tradičně zprostředkovalo předávání Betlémského světla veřejnosti v plzeňských kostelích. Děkujeme za pohodový průběh a příjemnou sváteční atmosféru.
  • Konal se rádcovský kurz Konal se rádcovský kurz
    Už druhý rok jsme uspořádali střediskový rádcovský kurz PRSK určený pro mladší vedoucí. Letos se ho účastnilo 18 rádců ze všech oddílů střediska. Následuje reportáž jednoho z nich....